Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2006

Το ψωμί στην Altamura έχει ιστορία


Η ιστορία όπως γράφουν οι εφημερίδες είναι αυτή του Δαυίδ (ο Luigi Digesù, ένας σεμνός φούρναρης) και του Γολιάθ (τα McDonald's, η γνωστή επεκτατική εταιρεία κατασκευής γρήγορου φαγητού). Ο τόπος διεξαγωγής της μάχης ήταν η πόλη Altamura της Νότιας Ιταλίας. Η ιστορία είναι παλιά, έχει αρχίσει εδώ και 5 χρόνια αλλά απλώς πριν ένα μήνα έγινε γνωστή στα μέσα.

Η Altamura βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια του Bari και είναι πόλη των 66.601 κατοίκων. Έχει ένα καθεδρικό ναό (χτισμένο το 1232) και μια εκκλησία (Monte Sant'Angelo sul Gargano). Η περιοχή είναι εύφορη και φημίζεται από παλιά για το ψωμί της. Ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος (65-8 π.Χ.) έγραψε για αυτό: “δίχως συζήτηση είναι το καλύτερο ψωμί που ο σοφός ταξιδιώτης πρέπει να έχει για το μακρινό ταξίδι του”. Η είσοδος της πόλης καλωσορίζει τους επισκέπτες με την επιγραφή “Η Πόλη του Ψωμιού”.

Τα McDonald's ξεκίνησαν το 1955 σαν franchise και σήμερα έχουν καταστήματα σε 122 χώρες με καθαρό ετήσιο εισόδημα 2,75 δις δολάρια.

Ο Luigi Digesù 35 είναι φούρναρης τέταρτης γενιάς που με πολύ χαριτωμένα και ειρηνικά μέσα υποχρέωσε την αλυσίδα διατροφής McDonald's να κλείσει.

Η διατροφή των κατοίκων της Altamura αποτελείται κυρίως από τα ντόπια μανιτάρια cardoncello, την focaccia (πρόγονος της πίτσας με καταγωγή από τους Ετρούσκους ή τους αρχαίους Έλληνες), τη mozzarella και πάνω από όλα το ακατέργαστο ψωμί τους, που έχει ιστορία αιώνων.

Στην αρχή όταν εγκαταστάθηκαν τα McDonald's φάνηκε ότι όλα πάνε καλά οι ντόπιοι ανταποκρίθηκαν στον εκσυγχρονισμό αλλά όταν υψώθηκε το κτίριο και τα κίτρινα νέον φώτισαν το ιστορικό κέντρο της πόλης, ένιωσαν ότι βρίσκονται υπό κατοχή και άρχισαν να επανέρχονται στις παλιές τους συνήθειες.

Ο Luigi Digesù άρχισε να ανταγωνίζεται το ξένο εισβολέα φτιάχνοντας μεγάλα σάντουιτς και πουλώντας τα στην ίδια τιμή με τα χάμπουργκερ των McDonald's. Αυτά με τη σειρά τους πέρασαν στην αντεπίθεση προσφέροντας επίσκεψεις σχολείων στις κουζίνες τους, δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών για παιδικά πάρτι, κουπόνια και τηλεοράσεις για να βλέπουν ποδόσφαιρο οι πελάτες. Τίποτε δεν πέτυχε, οι πελάτες έβλεπαν τον αγώνα και μετά πήγαιναν και έτρωγαν τα σάντουιτς.

Στο τέλος τα McDonald's έκλεισαν και αυτό έγινε το 2002 και αναρωτιέται κάποιος γιατί έγινε γνωστή τώρα αυτή η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: