Δευτέρα, Απριλίου 07, 2008

ΠανΕλλαδική ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ - Ήμουν & εγώ εκεί, Μέρος 02


Εδώ ακούγεται το κυρίαρχο σύνθημα της Ποδηλατοπορείας, ενώ μου άρεσε πολύ και το "Με 60 δόσεις πήρες ωραία λαμαρίνα και κάθεσαι και πήζεις μέσα στην Αθήνα", που ακουγόταν όταν κάποιοι βιαστικοί οδηγοί παραπονούνταν για την τρίλεπτη καθυστέρηση στις διασταυρώσεις όπου περνούσαν οι Ποδηλάτες.



Πως να μην είσαι ευχαριστημένος όταν συμμετέχεις σε μια πορεία με μικρά παιδιά, σαν αυτό στο βίντεο που κάνει και ορθοπεταλιές, που σου δείχνουν το δρόμο της προσπάθειας και της χαράς .


Θεωρώ πολύ σημαντικό, επίσης να κινητοποιηθούν και οι αθλητικές οργανώσεις των ποδηλατιστών που εδώ και χρόνια γκρινιάζουν (τα ξέρω από πρώτο χέρι) ότι δεν είμαστε σαν το Βέλγιο ή τι καλά που ανταποκρίνεται ο κόσμος στο γύρο Γαλλίας και Ιταλίας.
Τα γράφω αυτά γιατί δεν είδα κάποιον επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας στη Πορεία και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός για το τι προσφέρει η ποδηλασία, είτε πρόκειται για ψυχαγωγία είτε για ανάγκη μετακίνησης είτε για αθλητισμό.


Το Ποδήλατο προσφέρει:
  1. Λιγότερα αυτοκίνητα
  2. Λιγότερη ρύπανση
  3. Αυτονομία στη μετακίνηση χωρίς κόστος
  4. Περισσότερη οικονομία αφού μειώνονται η κατανάλωση και οι δαπάνες αγοράς των καυσίμων στις πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου
  5. Αίσθηση ελευθερίας και χαράς
  6. Μετά το βάδισμα, το τρέξιμο και το κολύμπι, το ποδήλατο είναι το μόνο που που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος με δική του αποκλειστικά ενέργεια.
  7. Είναι η καλύτερη αεροβική άσκηση.
Αρνητικά έχει; Εγώ σε όλη μου τη ζωή δεν έχω βρει!



Και τέλος κάτι για το αυτοκίνητο:
"Το αυτοκίνητο, ο μεγάλος εχθρός της πόλης, ο δυνάστης της ζωής μας κατασπαράζει όσο ζωτικό χώρο αναλογεί σε όλους τους χρήστες της πόλης μαζί.
Είναι σαν ένα επικίνδυνο επιθετικό αέριο. Πιάνει όσο χώρο του αφήσεις."
"Ειρήνη Φρεζάδου"



Δεν είμαστε εχθροί αλλά τα αυοκίνητα ας ξεθυμάνουν στους ανοιχτούς δρόμους και στις μεγάλες αποστάσεις όπου εκεί μπορούν να φανούν χρήσιμα.

(Αύριο θα ανεβάσω ένα ωραίο ποδηλατικό τραγούδι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: